lauantai 4. lokakuuta 2014

Volvo-Penta/ Mercruiser 5.7 termostaatin vaihto ja moottorin glykolihuuhtelu

Dodiih.
Talvi tekee tuloaan ja piti viimesilauksetkin tehdä ennen pakkasia.
Syksyllä moottori alkoi käymään turhan viileänä, niin ajattelin vaihtaa ensikaudelle uuden termostaatin. Kuten kuvista huomaa, oli tämä todellakin aiheellista!
Ohjeet käy Volvoon ja Merkkariin.
Laittelin hakukoneeseen "Freshwater Cooling Kit for Volvo 350" ja huomasin, että noin tonnilla sais makeavesijäähdytyssarjan. Saa nähdä tuleeko laitettua joskus makeavesisarja...

Termostaattisarjan mukana tuli ylimääräisiäkin tiivisteitä, sekä ostin lisäksi "tuplana" kotelon tiivisteen syksyä 2015 ajatellen...O-rengas pujotetaan termostaatin ympärille ja paperitiiviste tulee tasopintaan. Termostaattisarjan varaosanumero 876305. Termostaatti on 62-asteinen.

Pakosarjojen letkut irti ja termostaattikotelo pois paikoiltaan. Huomaa, että moottori on täynnä vettä!
Letkut irti ja kotelo ylösalaisin. Termostaatti ruostevellissä...

Tiivistepinta hiottu 80:llä hiomapaperilla ja termostaattia pitävä lukkorengas, sekä termostaatti otettu irti. Kotelossa on By-pass kanavat. Termostaatti ei sulje kokonaan missään vaiheessa vesikanavia, vaan lähinnä karkeasti sanottuna "puolittaa" vesikanavat. Vesikanavat ovat päällekkäin kahdessa tasossa tuossa möykyssä.

Moottorinpuolen tiivisteen tasopintakin hiottu, kierteet puhallettu puhtaaksi ja tiivistepintoihin sumutettu litiumivaseliini, niin kotelon saa helpommin irroitettua seuraavassa syyshuollossa. Pulttien kierteisiin kans laitettu rasva. Uusi termostaatti paikoillaan ja termotaattikotelo putsattu ennen termostaatin asennusta sisältäpäin...
Homma valmis! Moottoriin kaadettu 7L valmista longlife glykolia talvea varten.

Glykolihuuhtelu

En ota minkäänlaista vastuuta tästä!

Glykolihuuhtelun työvaiheet raakavesijäähdytteisessä moottorissa:

- Ota moottorin jäähdytysveden letku irti vetolaitteesta ja kippaa vedet pois letkusta. Kaada sen jälkeen glykolia ja laita letku takaisin kiinni. Nyt impelleri "ui" glykolissa.
- Irroita pakosarjojen messinkitulpat ja valuta vedet pois.
- Työnnä vahva pianolanka reiästä sisään ja rapsuttele mahdollinen irtoruoste pois, se vähäinen mitä saat. Voit myös imaista kuiva/märkäimurilla enimmät ruosteroippeet tämän jälkeen vex.
- Aukaise lohkon molemmista kyljistä tyhjennystulpat. Molemmat löytyvät keskimmäisten sytytystulppien kohdalta, öljypohjasta noin 1cm ylöspäin. Töki pianolangalla reikiin, jos vesi ei ala virrata...
- Vesien valuttua puhdista tulppien kierteet teräsharjalla, sekä muut kierteet jollain rätin palasella ja pane tulpat takaisin. Sarjojen tulppiin olen kietaissut pari kierrosta tefloniteippiä. Lohkon tulppiin olen laittanut litiumvaseliinia.
- Ota termostaattikotelo irti ja kaada moottoriin glykolia riittävästi. Menee noin 7L valmista seosta.
- Puhdista termostaattikotelon tiivistepinnat, asenna uusi tiiviste (Rasvaa tasopinnat) ja laita termostaattikotelo takaisin kiinni.
- Voit halutessasi kaataa pakosarjoihin glykolia niihin menevistä letkuista käsin. Tämä ei ole pakollista, kun sarjat ovat nyt tyhjät vedestä.
- Voit valuttaa glykolit pois moottorista, mutta sitä ei kannata tehdä. Vesikanavat säilyvät parempina, kun glykolien antaa olla sisällä...

Moottoria ei tarvi pyöritellä ollenkaan, ellet halua.

- Jos moottoria haluaa pyöräytellä, kannattaa ekavaiheessa irroitettuun letkuun asentaa iso tratti ja kaataa se täyteen glykolia. Apuri pyöräyttelee startilla moottoria, tai jättää hiljaiselle tyhjäkäynnille. Itse täyttelet trattia kokoajan, ettei impelleri pääse pyörimään kuivana.

Tarkista pakkaskesto vetolaitteesta ulostulevasta nesteestä, mieluummin optisella mittarilla...


- Jotkut ottavat talven ajaksi impellerin irti, mutta olen itse pyöräytellyt moottoria muutaman kerran talven aikana ja varmistanut näin sen, ettei impelleri ole kovin kauan puristuksissa toispuoleisesti...

Ps. Jotkut ajavat glykolit sisään sillain, että täyttävät ison päälärin 50% seoksella ja "upottavat" vetolaitteen siihen. Sitten käytellään oma aikansa...

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti