sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Navigointivälineistöä

Veneen rakentelun välimaastossa tuli uudistettua navigointivälineistöäkin. Ajatuksena oli tehdä sellainen laitteisto, että telakoinnin ja satamassa parkkeeraamisen ajaksi kaikki välineet on pystyttävä ottamaan mukaan = kaikki välineet turvallisesti kotona, kun itse ei ole veneessä...
Haaveena on joskus ostaa kompassikiikarit, kunhan lakkaa köyhtymästä. Näillä kun tahtoo olla hintaa aikalailla.


Kaikki tämä välineistö sopii sellaiseen kuvassa näkymättömään pieneen veneilylaukkuun. Ajon aikana on aina uusi merikortti nenän edessä, liikenneviraston julkaisemine karttakorjauksineen lyijykynällä piirrettyinä. Näitä kun ei uusimmissa merikorteissa ostettaessa ole, sekä veneen koelaudan päällä kuvassa näkymätön Suunnon valaistu ajokompassi. Päällä on yleensä Carminin 421s- karttaplotteri uusimmalla Bluechart g2 kartalla. Kaksitaajuus kaikuluotainanturi lämpötilan mittareineen kuuluu varustukseen. Tässä laitteessa myös uusin ohjelmistopäivitys, eli firmware. Ensisijaisesti navigoin aina karttojen+ merimerkkien avulla, plotteri on vain "lisämauste". Toissijainen elektroninen härpäke on Garminin colorado 300 Gps varustettuna TopoSuomi pro v3 + Bluechart g2- kartalla. Kolmas navigointiväline on Navionics-ohjelma puhelimessa ja neljäs on sama Navionics ohjelma tabletissa. Garminin käsikapulassa on myös uusin ohjelmistopäivitys. Tästä käsikapulasta on hyötyä maastossa vapaa-ajalla samotessa ja pikkuveneelläkin etsiessä kalapaikkoja... Sitten löytyy kaksi (Kuvassa ei näy, kuin yksi) ladattavaa led-spottivaloa, jotka on todella kirkkaat ja kauaskantoiset. Taskulamppukin on lediversio ja tehokas. Ladattavia akkuja löytyy taskulamppuun ja käsi-gps:ään aina latureineen, sekä muutama alkaliparisto. Kompasseina venekompassin lisäksi on Rocktrailin armeijamallinen suuntimakompassi, sekä perus käsikompassi. Kiikareina on 2kpl. Cobran 8x50 kiikareita, toinen sinertävällä näkymällä ja toinen valoavahvistavilla linsseillä. Ladattavilla Cobran pmr-käsipuhelimilla voi pitää kahden veneen välillä yhteyttä testatun esteettömän kantavuuden ollessa noin 12km. Nämä puhelimet on joskus ollut mukana saarissakin samotessa käsi-gps:n lisäksi, jos on innostunut kantamaan elektroniikkaa mukana. Yhteydenpito on vapaampaa, kuin vhf:llä muutenkin...

Merikartan lisäksi löytyy irtonaisia muovisia säänkestäviä merikortteja välineineen. Muistiinpanovihko lyijykynällä varustettuna, sekä viivoittimet ja harppi auttavat reittisuunnittelussa ja matkojen/ aikojen laskennassa. Kannettava radio on merisään kuunteluun veneen sähkökatkoksen aikana.





sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Veneen pöytätasojen uudistaminen tammiliimalevyin, petsi ja viimeistelyöljykäsittely tasoille.

Pöytätasojen "väärä" väri ja ulkonäkö on häirinnyt kokoajan, niin nyt talven aikana on sitten mukava uusia nekin rauhassa. Hella+ tiskiallas vaihtuu kans.

Sijoitukseltaan uudet vempeleet laitan järkevämmin. Näin jää pöytätilaa sitten muuhun käyttöön.

Vanhat pentteritarvikkeet tuli myytyä muiden purettujen laitteiden kera.




Wanhat tasot. Eli kaikki kolme pöytätasoa saavat uuden pinnan/ ehkä uutta muotoakin...

Vanha pentteri.
Pöytälevyt irti. Tässä vaiheessa käväs mielessä, että tekiskö samalla kokonaan uuden kalusteen. Enpä jaksa alkaa uusimaan...Tähän pistokerivistöön tulee vielä 800ma/1500ma usb-latauspistoke, niin saa ladata nykyaikaisia kännyköitä, jne vempeleitä ilman adaptereita.

Pöytälevy oli sivullaolevan kaapin "sisällä" ja takahyllyn alla.
Työmaa...

Jääkaapin oveenkin oli ajatuksena vaihtaa laminaattikuoret, mutta alta löytyi sopivan värinen koskematon kuosi! Tehtaalla vissiin pantu vain uusi pinta vanhan päälle. Kuva huijaa, sillä paikoillaan oleva sävy on paljon tummempi luonnossa...
Kotiverstaalla...


Karkeahko lay-out uusista tasoista. Alkuperäisiä muotoja muunneltu hieman sieltä ja täältä...


Pyytäessäni tarjouksia valmiiksi tehdyistä pöytälevyistä oli hintaero aika ISO: 450e->1400e. Materiaalina olisi ollut koivuvaneri päällystettynä laminaatilla. No tuli mieleen, että pysyyhän nuo työkalut itselläkin käsissä ja löytyy vielä iso yhdistelmäsirkkeli, yms ja puutöitä on ihan mukava välillä taas tehdäkin. Tasoista saa juuri sellaisen, kuin niistä tulee...vai miten se oli...No kuitenkin, eri kaupoissa tuli kierrettyä ja koivuliimalevyä haeskeltua. Sitten yhdessä rakennustavaraliikkeessä tärppäsi: Löytyi juuri sopivan paksuista, eli 20mm ja kooltaan oikeanlaista 2500mm*900mm kovaa tammiliimalevyä. Nyt sitten eikun inspiroimaan, millaista tuhoa noille levyille sais aikaiseksi...

Näillä aineilla sitten pitäs käsitellä pöytätasot. Eli sävytetty petsi pohjalle ja viimeistelyöljy päälle/ ympäriinsä levyä.



Laitan tämän upotusasennettuna tuohon pöytätason päähän, niin saa latailla puhelimia ja muita härpäkkeitä. Pistokkeessa on valintakytkin, jolla voi valita lataustehon 800ma/1500ma. Pistorasia on kosteudenkestävä.

Keittiövermeitä odotellessa käyty kaupassa ostelemassa yläjyrsin...

Ostin jyrsimen kaveriksi jyrsinteräsetin, jossa on joka terän kohdalla lay-out, josta näkee tulevan muodon...Löytyy muuten yllättävän paljon netistä tietoa/ filmejä jyrsintekniikoista hakusanalla " router tips "



Otin vanhasta levystä suuntaa uuteen levyyn. Uusi on 2,5cm leveämpi ja pyöreämmillä kulmilla.

Muotoonsahattu.









Toiselta puolelta.

Jyrsitty yläjyrsimellä näkyville jäävät sivut pyöreäksi, sekä "hahmoteltu" tölkkiupotuksia. Pitäähän nyt pöytätasossa parit tölkin/ pullonpaikat olla!







Lähempi otos jyrsitystä reunasta. Käyn vielä keveästi nämä läpi karhunkielellä/ tai hienolla paperilla.

Alkaa olemaan liesitason ja tiskialtaan aukkoja vaille valmista...






Etualalla ruokapöytä, joka sai uudet muodot. Tämän ruokapöydän sauvojen suunta ei ole ihan yhdenmukainen muotojen kanssa, mutta ei haittaa. "Hukkapalastahan" tuo tuli tehtyäkin. Taustalla pentterin ylempi pöytätaso. Vielä pintafiilausta, ennen käsittelyä...

Nyt voi hyvällä omallatunnolla laittaa vanhat tasot jo menemään kaatopaikalle!


Petsin ensimmäinen levityskerta...

Kahteen kertaan petsattu. Myös alapuoli petsattu.



Viimeistä vetoa vaille petsattuna...


Pesusieni ei ole kaikkein parhain vaihtoehto petsin levitykseen, kun se murenee kuvassa näkyvällä tavalla. Levitysjälki on kyllä tasainen, mutta jonkin verran muhua jää pintaan ja lentelee ympäriinsä. Tämä pintaan jäävä sörsseli lähtee puhaltamalla pois, eikä vaikuta lopputulokseen millään lailla....Tässä näkyy hyvin tuleva sävy, joka on harmaahkon ruskea. Muissa kuvissa halpa kamera ei näköjään pysty ottamaan oikeanlaisia värejä kehiin...





Kahteen kertaan petsattuna ja petsi on lähtenyt kuvassa sieltä/ täältä jo kuivahtamaan. Enää viimeistelyöljyn levitys muutamaan kertaan...Nuo kauempana olevat aukot käsittelen pelkästään öljyllä, ettei niiden ympärille tule petsillä tummia rantuja. Kaikki tasot petsattu ympäriinsä ja tämänkin käsittelyn pitäisi valmistajan mukaan jo riittää, mutta ei vara venettä kaada. Öljy tulee vielä pintaan.


Ensimmäinen öljyn levityskerta alkamassa...

Eka kerros levitettynä.







Toka kerros vedetty 15 minuutin odottelun jälkeen.

Toka kerros tässäkin.






Toinen kerros kuivahtaneena.

Toinen kerros ja liiat pyyhittynä pois. Kaikki trasselit ja levityssienet pitää hävittää polttamalla...

Toinen kerros levitettynä ja 15min jälkeen pyyhittynä....Reunat/ sahauspinnat käsitelty 5-6 kertaa öljyllä.


7:s öljykerta imeytymässä...

7:s öljykerta.


Kuivattu seitsemännen öljyämiskerran jälkeen. Tässä näkyy hyvin, miten eri sauvat ja näiden sävyerot antavat "kontrastia" tasoon.

Tässä pöytätasot. 2- petsikertaa ja 7- öljykertaa. Myös alapuolet on käsitelty. Nyt pitäisi kestää ajanhammasta jonkin aikaa...Petsin sävyn piti ajatustasolla olla harmaampi, mutta tuli noista pinnoista vähän "käytetyn" näköisiä kumminkin jota hain sävyllä... Eri sauvoissa on näkyvissä harmaahkoja vivahteita...

Sori huono kuvanlaatu, kun puhelimen linssi on pikkuisen kulunut....Mutta tässä menossa ensimmäinen sovitus ja lieden, sekä altaan mitoitus.

Tasot paikoillaan ja liesi, allas, sekä hanakin kiinni. Hellan, altaan ja hanan sahauspinnat käsittelin myös petsillä ja öljyllä.
Työmaa loppusuoralla. Likaista on jokapuolella, sekä pölyä. Piti hieman sieltä/ täältä hioa ylä- ja alatason välissä olevaa väliä, johon pöytätaso upotetaan parin senttimetrin matkalta joka puolelta...

Kaasutason päällä on karkaistu lasi, jonka ansiosta tilaa on enemmän käytettävissä. Allaskin on paremman mallinen, kuin ennen. Vesihanan sijoitin altaan ja lieden väliin, niin saa valuttaa vettä suoraan kattilaankin hanaa kääntämällä.

Isompi ruokapöytä.

Lasi toimii roiskesuojanakin. Kaikki tasot ovat hieman alkuperäisiä isompia, sekä pyöreämpiä muodoiltaan. Pikkuisen budjetti pääsi karkaamaan, kun piti ostaa uusi kuviosaha vanhan tehtyä tenän. Ehdin sahata altaan reikää about 30cm, niin sitten masiina otti ja pöjähti. Uudella sahalla sitten homma tapahtuikin pikkuista vaille joutuisammin. On näköjään noissa sahoissakin älyttömiä eroja, kun kokeilee just samalla terällä sahata!